woensdag 20 januari 2010

Tijdmanagement volgens Covey


De Amerikaanse auteur Stephen Covey - bekend geworden door zijn boek The Seven Habits of Highly Effective people - heeft een geheel eigen kijk op tijdmanagement. Hij merkt op dat vele tijdmanagement-methoden zich uitsluitend richten op efficiënter werken; dingen sneller en slimmer aanpakken met allerlei tools en technieken. Covey meent echter dat men geen vervulling en voldoening kan vinden in alleen maar 'meer doen in minder tijd'. Efficiënt werken is heel mooi, maar het is gewoon niet dat wat het leven zin geeft.

Om zijn punt te verduidelijken, vergelijkt Covey twee belangrijke instrumenten met elkaar: de klok en het kompas. Volgens Covey richten de huidige tijdmanagement-methoden zich uitsluitend op de klok, terwijl je eigenlijk een kompas nodig hebt om richting te vinden in je leven. De klok staat voor hoe wij onze tijd managen, het kompas staat voor hoe wij ons leven leiden1.

Covey heeft naar mijn idee veel zinnigs te melden op het gebied van tijdmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind dat je zijn ideeën hierover gerust levenskunst mag noemen. Daarom ben ik van plan om op deze blog nog vaak terug te komen op zijn gedachtegoed.

Klik hier voor meer info over Stephen Covey op Wikipedia._________________________________________

1Covey, Stephen R., Prioriteiten, effectieve keuzes in leven en werk. Amsterdam/Antwerpen, 2000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten