dinsdag 16 maart 2010

Zelfherstel


Zojuist las ik op de website van VPRO Noorderlicht een opmerkelijk bericht. Er blijken namelijk bepaalde labmuizen te zijn met een voor zoogdieren ongekend vermogen tot zelfherstel. Moleculair biologe Ellen Heber-Katz ontdekte die bijzondere eigenschap van deze muizen bij toeval in 1996. Na jaren onderzoek hebben zij en haar collega's ontdekt hoe het komt dat deze muizen zo goed kunnen regenereren.

Het blijkt namelijk zo te zijn dat een bepaald gen bij hen minder actief is. Experimenten hebben uitgewezen dat het kunstmatig uitschakelen van dit gen inderdaad een spectaculair vermogen tot zelfherstel oplevert. Omdat mensen ook dit gen dragen, biedt het perspectieven voor het laten teruggroeien van verloren ledenmaten.

Het gen is er echter niet voor niets, het zorgt er namelijk voor dat oude cellen zich niet meer kunnen delen. En dat is een goede zaak, want hoe ouder een cel, hoe meer beschadigingen in het DNA (en dus hoe groter de kans op nare ziekten).

Er moeten dus nog wat hindernissen genomen worden voordat het mogelijk is om naar believen ledenmaten te laten teruggroeien. Maar toch, we zijn er toch weer een stap dichterbij.

Het artikel van VPRO Noorderlicht is hier te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten