maandag 4 januari 2010

De ideale baan

Om een leuke baan te vinden gaat het erom dat je werk vindt dat:
a) voldoende inkomen oplevert
b) voldoende prettig is

Het is de combinatie van deze twee zaken die het zo moeilijk maakt.

Werk dat voldoende geld in het laatje brengt, kan – zeker deze tijd – al lastig genoeg zijn, maar als je een goede opgeleiding hebt gehad, is het uiteindelijk nog wel te realiseren. Het is dan echter nog maar zeer de vraag of je je er lekker bij voelt.

Leuk werk is er op zich in overvloed. Er is genoeg uitdagend vrijwilligerswerk. Maar dat brengt weer geen brood op de plank.

Wie op zoek is naar de voor hem/haar ideale baan, moet twee vragen voor zichzelf beantwoorden:
a) wat is genoeg inkomen?
b) wanneer is werk 'voldoende prettig'?

Hoeveel inkomen je nodig hebt, is in te schatten: bepaal wat je aan vaste lasten kwijt bent, en aan welke dingen je verder nog geld wilt uitgeven (reizen, hobby's etc.).

Bepalen wanneer werk 'voldoende prettig' is, is stukken lastiger. Het hangt namelijk van een heleboel factoren af, zoals bijvoorbeeld:
• valt het werk binnen je interessegebied?
• doet het een beroep op je talenten en vaardigheden?
• hoe is de sfeer op de werkvloer?
• zijn de faciliteiten in orde, of moet je je de hele tijd maar behelpen?

En dit zijn nog maar een paar dingen.

In principe is het mogelijk om een lijst van wensen op te stellen*. Jouw ideale baan heb je als aan alle punten op je wensenlijst is voldaan. Helaas is de realiteit nooit ideaal. Er zullen altijd wel punten zijn waar niet aan kan worden voldaan. Hoe weet je of dat acceptabel is? Je zou je wensen kunnen rangschikken op volgorde van belangrijkheid. Als aan de belangrijkste wens niet wordt voldaan, dan is de baan mogelijk niet goed voor je.

Maar verder kun je het van te voren vaak niet inschatten. Of je wel of niet met een minpunt kunt leven, weet je eigenlijk pas als je het aan den lijve ondervindt.

In het boek Zen en de kunst van het computergebruik van Philip Toshio Sudo, las ik iets wat goed op het vraagstuk van de ideale baan aansluit. Sudo schrijft: "Op zoveel momenten in het leven aarzelen we, trachten we de verhouding tussen risico en beloning te berekenen om zo min mogelijk risico te lopen. Zen zegt: volg je intuïtie. Er zijn momenten dat berekeningen alleen maar verwarren. Het leven vereist gevoel voor dingen. Onderschat het belang van intuïtie niet."

Ik denk dat Sudo volkomen gelijk heeft. Het is goed om van te voren het nodige uitzoek- en denkwerk te doen, maar daar moet je niet in blijven hangen. Op een gegeven moment moet je de sprong gewoon wagen.



* In het boek Welke kleur heeft jou parachute? van Richard Bolles staat zeer grondig beschreven hoe je een dergelijke wensenlijst voor jezelf kunt vaststellen.

1 opmerking:

  1. Ben Tiggelaar heeft wel iets zinnigs te melden over de vraag wanneer werk voldoende prettig is. In zijn collumn in de Intermediair (Nummer 09 2010) schrijft hij:

    "Leuk genoeg hangt af van drie factoren, heb ik geleerd.
    Nut: heeft wat ik dagelijks doe een beetje zin volgens mijzelf?
    Waardering: vinden andere mensen dat ook?
    Controle: ben ik er goed in en krijg ik er ook de gelegenheid voor?
    En als die drie dingen bij elkaar komen? Waarom zou je dat dan geen passie noemen? Hangt ervan af of je van grote worden houdt."

    BeantwoordenVerwijderen