vrijdag 15 januari 2010

Permacultuur


Eerder schreef ik er al over hoe belangrijk het is dat de menselijke samenleving wordt ingebed in het ecosysteem hier op aarde (zie Mens en Natuur, 22 december 2009). In feite hangt ons overleven er van af. Maar hoe geef je hier concreet handen en voeten aan? Permacultuur kan hierbij van grote waarde zijn.

Permacultuur is bedacht door twee Australiƫrs (Bill Mollison en David Holmgren) in de jaren '70 van de vorige eeuw. Zij bestudeerden het ecosysteem van het Tasmaanse regenwoud en ontdekten dat er bepaalde algemene principes werkzaam zijn. Zij vroegen zich af of deze principes ook gebruikt zouden kunnen worden om in de behoeften van de mens te voorzien. Zij gingen hiermee aan de slag en ontwikkelden een aanpak die zij 'permacultuur' noemden. Dit woord is een samenvoeging van permanent en agricultuur (= landbouw). Hieruit blijkt dat permacultuur zich aanvankelijk bezig hield met voedselvoorziening. Tegenwoordig is permacultuur echter veel breder. Er wordt nu ook aandacht besteed aan: waterhuishouding, huisvesting, werk, economie en sociale structuren. Over de hele wereld zijn pioniers bezig om voor deze kwesties met behulp van de permacultuur-aanpak oplossingen te bedenken. Zij maken hierbij gebruik van zowel moderne wetenschap en techniek als van traditionele kennis (van bijvoorbeeld inheemse volken).

Het mooie is dat iedereen aan permacultuur kan doen. Ook al woon je midden in de stad in een flat met een balkonnetje, dan nog kun je met de permacultuurprincipes aan de slag!


Aanbevolen links

www.permacultuurnederland.org

www.permacultuur.eu

permacultureprinciples.com (Engelstalig)

permacultuur.startpagina.nl


Aanbevolen boeken

Morrow, Rosemary, Earth users guide to permaculture. 2nd edition, Pymble (NSW), 2006.

Waard, Fransje de, Tuinen van overvloed. 1e druk, Utrecht, 1996.

Whitefield, Patrick, Permaculture in a Nutshell. 3rd edition, East Meon (Hampshire), 2008.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten