zaterdag 30 januari 2010

Financieel wijzer worden


Als je (te) weinig weet over geldzaken, dan kan je dat duur te staan komen. Financiële onkunde heeft menigeen tot de bedelstaf gebracht. Hoewel het natuurlijk niet altijd zo dramatisch hoeft af te lopen, is een gedegen financiële basiskennis essentieel om in deze samenleving te kunnen gedijen.

Probleem met dit onderwerp is dat het op het eerste gezicht erg saai en ingewikkeld kan lijken. Gelukkig zijn er mensen die op een heldere en boeiende manier uitleg kunnen geven over geldzaken. Econome/journaliste Erica Verdegaal is zo'n iemand. Zij schrijft regelmatig voor diverse kranten en tijdschriften. Gelukkig publiceert zij haar artikelen ook op haar website:

www.ericaverdegaal.nl

Een aanrader voor wie meer wilt weten geldzaken.


donderdag 28 januari 2010

Muziek van Hilary Stagg


Een klein jaar geleden ontdekte ik de muziek van de harpist Hilary Stagg. Ik vind de muziek erg mooi en rustgevend. Zeer geschikt om als achtergrondmuziek op te zetten terwijl je bijvoorbeeld aan de computer werkt.

Er zijn een aantal CD's met zijn muziek uitgebracht. Die zijn in ieder geval bij Bol.com te bestellen. Helaas is Hilary Stagg in 1999 op vrij jonge leeftijd overleden, dus we kunnen geen nieuwe muziek meer van hem verwachten.

Je kunt een nummer van hillary Stagg beluisteren door onderstaande YouTube video af te spelen. Veel luisterplezier!


maandag 25 januari 2010

Keuzevrijheid


Stephen Covey schrijft:

'Tussen stimulus en respons bestaat een ruimte.
In die ruimte schuilt ons vermogen om onze reactie te bepalen.
In onze reactie schuilt onze groei en vrijheid1
.'

Wij hebben geen controle over wat ons overkomt. Evenmin hebben we controle over de effecten van onze handelingen. We zullen moeten oogsten wat we gezaaid hebben. Daar is geen ontkomen aan.

Er is dus echter wel een ruimte tussen wat ons overkomt en onze reactie daarop. Maar geconditioneerd als we zijn, lijken we vaak geen andere keuze te hebben dan te reageren volgens vastgeroeste patronen. Toch is die ruimte tussen stimulus en respons er altijd. Hoe miniem dan ook. Het is altijd mogelijk je reactie te kiezen, hoe dwingend de neiging om in oude patronen terug te vallen ook is.

Vrijheid is beslist niet altijd maar kunnen doen waar je zin in hebt. Ware vrijheid is het vaardig gebruik kunnen maken van de ruimte die zich tussen stimulus en respons bevindt.

_________________________________________

1Covey, Stephen R., Prioriteiten, effectieve keuzes in leven en werk. Amsterdam/Antwerpen, 2000.

zondag 24 januari 2010

Evernote: een krachtige geheugensteun


Als je van bepaalde zaken de precieze details wilt onthouden, zul je gebruik moeten maken van notities. Als je die notities later weer terug wilt kunnen vinden, zul je ze zorgvuldig moeten opbergen/opslaan volgens een ordelijk systeem. Dat kost echter wel een hoop tijd en moeite.

Daarom maak ik tegenwoordig heel veel gebruik van Evernote. Evernote werkt volgens het 'pile not file' principe. Je gooit de info eigenlijk op één grote hoop zonder je druk te maken over het ordenen ervan.

Je kunt je notities namelijk terugvinden door middel van labels en zoekwoorden. Notities zijn snel en makkelijk toe te voegen. Je kunt ook bijlagen als afbeelding of pdf toevoegen. Evernote is zelfs goed in staat om tekst op foto's en afbeeldingen te herkennen. Dit is te zien in het onderstaande figuur.



In deze screenshot is te zien dat Evernote goed in staat is tekst in afbeeldingen te herkennen. Ik zag in de bibliotheek dit boek en maakte met mijn mobiel een foto van de voorkant. De foto zette ik vervolgens in Evernote. Later wou ik weten hoe het boek ook al weer heette. Een woord uit de titel kon ik me nog wel herinneren, dat was 'stappers'. Ik zocht op dit trefwoord en voilà: Evernote vond de foto van het boek terug!


Er is ook een add-on voor Firefox: de Evernote Web Clipper. Hiermee kun je selecties van webpagina's als notitie toevoegen aan Evernote.

Ikzelf gebruik Evernote om te onthouden waar ik bepaalde spullen heb liggen die ik niet vaak gebruik (bijv. de tang waarmee ik stekkertjes aan netwerkkabels kan monteren). Of als ik aan de computer werk en er schiet mij een onderwerp te binnen om op deze blog over te schrijven, dan noteer ik dat in Evernote en label ik het met 'blog idee'.

Evernote is een zeer waardevol verlengstuk van het geheugen. Vandaar ook het olifant-logo (verwijzend naar het spreekwoordelijke goede geheugen van een olifant) Sinds ik Evernote gebruik, ben ik veel minder tijd kwijt aan (uit)zoekwerk.

Een goed werkende versie van Evernote is gratis te gebruiken. Er is ook een uitgebreidere Premium versie die tegen betaling te gebruiken is. Evernote schijnt ook te werken op de iPhone en Blackberry.

Link naar Evernote:

www.evernote.com

woensdag 20 januari 2010

Tijdmanagement volgens Covey


De Amerikaanse auteur Stephen Covey - bekend geworden door zijn boek The Seven Habits of Highly Effective people - heeft een geheel eigen kijk op tijdmanagement. Hij merkt op dat vele tijdmanagement-methoden zich uitsluitend richten op efficiënter werken; dingen sneller en slimmer aanpakken met allerlei tools en technieken. Covey meent echter dat men geen vervulling en voldoening kan vinden in alleen maar 'meer doen in minder tijd'. Efficiënt werken is heel mooi, maar het is gewoon niet dat wat het leven zin geeft.

Om zijn punt te verduidelijken, vergelijkt Covey twee belangrijke instrumenten met elkaar: de klok en het kompas. Volgens Covey richten de huidige tijdmanagement-methoden zich uitsluitend op de klok, terwijl je eigenlijk een kompas nodig hebt om richting te vinden in je leven. De klok staat voor hoe wij onze tijd managen, het kompas staat voor hoe wij ons leven leiden1.

Covey heeft naar mijn idee veel zinnigs te melden op het gebied van tijdmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind dat je zijn ideeën hierover gerust levenskunst mag noemen. Daarom ben ik van plan om op deze blog nog vaak terug te komen op zijn gedachtegoed.

Klik hier voor meer info over Stephen Covey op Wikipedia.



_________________________________________

1Covey, Stephen R., Prioriteiten, effectieve keuzes in leven en werk. Amsterdam/Antwerpen, 2000.

Dance Moves


Dansen is heel leuk. Dat is tenminste mijn persoonlijke mening. Ik houd nu eenmaal van dansen.

Daarom was ik aangenaam verrast toen ik in de boekhandel het boek De beste dance moves ter wereld van Matt Pagett aantrof. Met behulp van duidelijke tekeningen staan er allerlei dance moves in beschreven, zoals de danspassen van Michael Jackson en MC Hammer en verder moves uit allerlei soorten dansen (disco, funk, rock 'n roll, break dance etc.)

Hoe duidelijk de beschrijvingen ook zijn, om goed te weten hoe een move gaat, moet je toch echt een keer gezien hebben hoe iemand het uitvoert. Gelukkig is er tegenwoordig Youtube, en ik denk dat veel moves daar wel op te vinden moeten zijn.

Omdat ik het boek niet kon laten liggen, heb ik het gekocht. Ik heb veel zin de dance moves uit te proberen!


vrijdag 15 januari 2010

Permacultuur


Eerder schreef ik er al over hoe belangrijk het is dat de menselijke samenleving wordt ingebed in het ecosysteem hier op aarde (zie Mens en Natuur, 22 december 2009). In feite hangt ons overleven er van af. Maar hoe geef je hier concreet handen en voeten aan? Permacultuur kan hierbij van grote waarde zijn.

Permacultuur is bedacht door twee Australiërs (Bill Mollison en David Holmgren) in de jaren '70 van de vorige eeuw. Zij bestudeerden het ecosysteem van het Tasmaanse regenwoud en ontdekten dat er bepaalde algemene principes werkzaam zijn. Zij vroegen zich af of deze principes ook gebruikt zouden kunnen worden om in de behoeften van de mens te voorzien. Zij gingen hiermee aan de slag en ontwikkelden een aanpak die zij 'permacultuur' noemden. Dit woord is een samenvoeging van permanent en agricultuur (= landbouw). Hieruit blijkt dat permacultuur zich aanvankelijk bezig hield met voedselvoorziening. Tegenwoordig is permacultuur echter veel breder. Er wordt nu ook aandacht besteed aan: waterhuishouding, huisvesting, werk, economie en sociale structuren. Over de hele wereld zijn pioniers bezig om voor deze kwesties met behulp van de permacultuur-aanpak oplossingen te bedenken. Zij maken hierbij gebruik van zowel moderne wetenschap en techniek als van traditionele kennis (van bijvoorbeeld inheemse volken).

Het mooie is dat iedereen aan permacultuur kan doen. Ook al woon je midden in de stad in een flat met een balkonnetje, dan nog kun je met de permacultuurprincipes aan de slag!


Aanbevolen links

www.permacultuurnederland.org

www.permacultuur.eu

permacultureprinciples.com (Engelstalig)

permacultuur.startpagina.nl


Aanbevolen boeken

Morrow, Rosemary, Earth users guide to permaculture. 2nd edition, Pymble (NSW), 2006.

Waard, Fransje de, Tuinen van overvloed. 1e druk, Utrecht, 1996.

Whitefield, Patrick, Permaculture in a Nutshell. 3rd edition, East Meon (Hampshire), 2008.


dinsdag 12 januari 2010

Lifehacking


We kunnen soms zo gewend raken aan een bepaalde omslachtige gang van zaken, dat het niet in ons opkomt dat het misschien ook wel makkelijker kan. Toch kan het (bijna) altijd wel makkelijker en handiger. Een lifehacker is iemand die de moeite neemt om na te gaan of zaken inderdaad handiger aangepakt kunnen worden.

Het woord 'hacker' heeft een wat negatieve lading. Als men het heeft over 'hackers' dan bedoelt men meestal personen die inbreken in computersystemen om onheil aan te richten. De insteek van een lifehacker is daarentegen positief. Een lifehacker zoekt oplossingen voor alledaagse praktische problemen en is daarbij bereid die oplossingen met anderen te delen. In principe kan iedereen die zich afvraagt hoe dingen handiger aangepakt kunnen worden en daarbij onconventionele oplossingen niet schuwt een lifehacker genoemd worden.

Er zijn een tweetal websites over lifehacking die ik van harte kan aanbevelen:

http://lifehacking.nl (Nederlandstalig)

http://lifehacker.com (Engelstalig)

Ik ben van plan om op deze blog geregeld over lifehacks te schrijven.

donderdag 7 januari 2010

Gladheid door winters weer


De laatste weken is het vaak glad door het winterse weer. Van de week was het zelfs zo dat ik er gewoon niet in slaagde om een bruggetje over te gaan. Deze was helemaal bedekt met ijs en daarbij vrij steil. Ik was afgestapt, omdat ik dacht dat het dan wel te doen was. Maar nee, ik kreeg geen grip. Gelukkig kreeg ik hulp van twee jongens van een jaar of 14 (hoogstwaarschijnlijk leerlingen van de nabijgelegen middelbare school). Ze adviseerden mij om vlak langs de balustrade van de brug te lopen, want daar was het ijs vrij ruw. Terwijl met de fiets aan mijn hand over het ruwe stukje liep, hielpen de jongens door de fiets te duwen. Op die manier kwam ik aan de andere kant zonder onderuit te gaan. Het was zeer sympathiek van ze om te helpen.

Overigens hoorde ik gisteren van iemand dat het bij gladheid een goed idee is om schuursponsjes onder je schoenen te binden. Nog niet geprobeerd, maar het lijkt me geen gek idee.

dinsdag 5 januari 2010

Natuurdagboek van Koos Dijksterhuis


Dagelijks schrijft Koos Dijksterhuis een natuurdagboek voor het dagblad Trouw. Hij schrijft hierin over de binnenlandse natuur. Het natuurdagboek is jaren geleden begonnen door Henk van Halm, een bijzonder deskundig amateurbioloog. Zo'n twee jaar geleden volgde Koos Dijksterhuis hem op. Dijksterhuis heeft inmiddels bewezen ook een behoorlijke kennis van zaken te hebben.

Het is erg leuk om het natuurdagboek te lezen, vaak lees ik dingen die ik nog niet eerder wist.

Ik ben graag in de natuur, ik maak graag flinke wandelingen in de duinen en in andere natuurgebieden. Soms kom ik er door drukte lange tijd niet toe. Dan heb ik voor mijn gevoel, door het lezen van het natuurdagboek, toch nog een beetje contact met de natuur.

Het natuurdagboek is te vinden op:

http://www.trouw.nl/groen/opinie/natuurdagboek/

maandag 4 januari 2010

De ideale baan

Om een leuke baan te vinden gaat het erom dat je werk vindt dat:
a) voldoende inkomen oplevert
b) voldoende prettig is

Het is de combinatie van deze twee zaken die het zo moeilijk maakt.

Werk dat voldoende geld in het laatje brengt, kan – zeker deze tijd – al lastig genoeg zijn, maar als je een goede opgeleiding hebt gehad, is het uiteindelijk nog wel te realiseren. Het is dan echter nog maar zeer de vraag of je je er lekker bij voelt.

Leuk werk is er op zich in overvloed. Er is genoeg uitdagend vrijwilligerswerk. Maar dat brengt weer geen brood op de plank.

Wie op zoek is naar de voor hem/haar ideale baan, moet twee vragen voor zichzelf beantwoorden:
a) wat is genoeg inkomen?
b) wanneer is werk 'voldoende prettig'?

Hoeveel inkomen je nodig hebt, is in te schatten: bepaal wat je aan vaste lasten kwijt bent, en aan welke dingen je verder nog geld wilt uitgeven (reizen, hobby's etc.).

Bepalen wanneer werk 'voldoende prettig' is, is stukken lastiger. Het hangt namelijk van een heleboel factoren af, zoals bijvoorbeeld:
• valt het werk binnen je interessegebied?
• doet het een beroep op je talenten en vaardigheden?
• hoe is de sfeer op de werkvloer?
• zijn de faciliteiten in orde, of moet je je de hele tijd maar behelpen?

En dit zijn nog maar een paar dingen.

In principe is het mogelijk om een lijst van wensen op te stellen*. Jouw ideale baan heb je als aan alle punten op je wensenlijst is voldaan. Helaas is de realiteit nooit ideaal. Er zullen altijd wel punten zijn waar niet aan kan worden voldaan. Hoe weet je of dat acceptabel is? Je zou je wensen kunnen rangschikken op volgorde van belangrijkheid. Als aan de belangrijkste wens niet wordt voldaan, dan is de baan mogelijk niet goed voor je.

Maar verder kun je het van te voren vaak niet inschatten. Of je wel of niet met een minpunt kunt leven, weet je eigenlijk pas als je het aan den lijve ondervindt.

In het boek Zen en de kunst van het computergebruik van Philip Toshio Sudo, las ik iets wat goed op het vraagstuk van de ideale baan aansluit. Sudo schrijft: "Op zoveel momenten in het leven aarzelen we, trachten we de verhouding tussen risico en beloning te berekenen om zo min mogelijk risico te lopen. Zen zegt: volg je intuïtie. Er zijn momenten dat berekeningen alleen maar verwarren. Het leven vereist gevoel voor dingen. Onderschat het belang van intuïtie niet."

Ik denk dat Sudo volkomen gelijk heeft. Het is goed om van te voren het nodige uitzoek- en denkwerk te doen, maar daar moet je niet in blijven hangen. Op een gegeven moment moet je de sprong gewoon wagen.



* In het boek Welke kleur heeft jou parachute? van Richard Bolles staat zeer grondig beschreven hoe je een dergelijke wensenlijst voor jezelf kunt vaststellen.

vrijdag 1 januari 2010

De geheime code

Momenteel lees ik een interessant boek. De titel is De geheime code en het is geschreven door Priya Hemenway. Het onderwerp van dit boek is de gulden snede. De gulden snede is een verhouding die vaak schijnt voor te komen in de natuur, zoals bijvoorbeeld in schelpen en zadenmotieven van planten. Ook kan de gulden snede teruggevonden worden in de piramiden, gotische kathedralen en kunstwerken uit de renaissance.

In het boek wordt uitgelegd wat de gulden snede nu precies is en er worden voorbeelden gegeven van de gulden snede in de natuur, architectuur en kunst. Verder staat o.a. op een boeiende wijze beschreven hoe de cijfers waarmee wij tegenwoordig rekenen in zwang zijn geraakt. Ook wordt de vroege ontwikkeling van de wiskunde bij de oude Grieken besproken, en daarbij in het bijzonder de leer van Pythagoras (bekend van de stelling van Pythagoras).

Bij het lezen van De geheime code kan men duidelijk merken dat de auteur een zeer gedegen onderzoek heeft verricht voor het schrijven van dit boek.

Kortom, dit boek is echt een aanrader!


ISBN nummer van het boek: 978-90-5764-993-6